Tarot Wijsheid

recensie van het boek Tarot Wijsheid van Rachel Pollack
aanrader

In haar boek Tarot Wijsheid leidt Rachel Pollack je doorheen de tarot. Ze put hierbij uit haar ruime tarotkennis, maar maakt je ook deelgenoot van persoonlijke ervaringen (o.a. over de 19 jaar dat ze in Nederland leefde) en inzichten.

Boek vol informatie en tips

tarot wijsheid, de tarotkaarten ontcijferd, boek, rachel pollack,,recensieVanaf de eerste bladzijde tot de laatste weet ze je te boeien.
Over elke kaart heeft ze iets verrijkends en inspirerends te vertellen, zowel voor beginnende als meer gevorderde tarotisten. Het boek staat het vol diepgaande informatie, maar leest vlot. Nooit voelde ik de behoefte om enkele pagina’s over te slaan, want altijd heeft ze wel een interessante tip of verwijzing. Door te verwijzen naar mythologische verhalen, alchemie, religie, numerologie, astrologie,… legt ze de diepere betekenislagen van de tarotkaarten bloot. Ze verwijst bij de grote arcana naar de historische kaartbetekenissen zoals omschreven in de boek van Paul Huson ‘Mystical Origins of the Tarot : From Ancient Roots to Modern Usage’
Vertrekkend vanuit die historische informatie worden de kaarten vanuit verschillende invalshoeken besproken.
Deze benadering toont aan dat de ene kaartinterpretatie niet noodzakelijk juister is dan een andere. Verschillende factoren spelen een rol bij het toekennen van een betekenis aan een kaart. Naast de opgedane boekenwijsheid is dit o.a. de culturele achtergrond, de tijdsgeest, de geloofsovertuiging, enz.

Hoewel de meeste pagina’s gewijd worden aan de bespreking van de grote arcana, krijgen ook de kleine arcana en de hofkaarten voldoende aandacht. Zo geeft ze verschillende suggesties om de hofkaarten beter te begrijpen. Het interpreteren van de hofkaarten is voor veel tarotisten een struikelblok, de speelse oefeningen helpen vertrouwd te raken met hun specifieke eigenschappen.

Inspiratie bij het bestuderen van de tarot

Rachel moedigt je zoals een echte mentor aan verder te kijken dan je neus lang is. Tussen de lijnen door lees je een oproep om met een open visie de tarot te bestuderen en vooral ook de wijsheid in jezelf te ontsluiten. Haar authentieke schrijfstijl werkt enorm motiverend om de tarot te bestuderen.

Ze vergelijkt haar huidige kaartinterpretaties met die uit haar ander boek ‘78 graden van wijsheid’ en met die van andere auteurs. Zo toont ze aan dat haar tarotwijsheid het product is van een persoonlijk groeiproces, studie en het delen van je kennis en ervaring met anderen. De lezer ervaart een grote herkenbaarheid als ze het heeft over struikelblokken in de tarotstudie. Ze weet niet alleen veel over tarot, ze heeft ook voeling met iedereen die de tarot bestudeert, interpreteert of consulteert. De manier waarop ze de fait divers uit haar persoonlijk leven integreert met de tarotinformatie in het boek is heel bijzonder. Hierdoor voelt het boek niet aan als een afstandelijk studieboek, maar roept het vertrouwen en betrokkenheid op.

Shining Tribe Tarot

Van haar Shining Tribe Tarot die ze samen met verschillende andere tarotdecks bespreekt, loop ik niet helemaal warm. De afbeeldingen en de visie die ze in haar tarotdeck naar voor schuift tonen wel aan dat het belangrijk is om je eigen ideeën over tarot te ontwikkelen. Haar uitleg nodigt uit na te denken over tarotbeelden en waarom niet… er zelf één te ontwerpen.Shining Tribe Tarot, Rachel Pollack

Rachel bespreekt de tarot vanuit een breed spectrum en is toegankelijk voor een breed publiek.
Je vindt informatie over kaartlegsystemen, hoe je een kaart omgekeerd kan interpreteren,… Kortom alle basisinformatie die een beginnende tarotist interesseert. Toch doet ze ook hier haar best om genuanceerde antwoorden te geven vanuit haar persoonlijke ervaring.

Dit boek verdient een plaats in de boekenkast van iedere tarotist. Een boek dat zeer aangenaam is om te lezen en waar je achteraf nog regelmatig naar terug zal grijpen omwille van de waardevolle (achtergrond-) informatie die er in staat.
Nog even vermelden dat de cover prachtig is ontworpen en het boek dankzij de dikke zacht-aanvoelende kaft aangenaam in de hand ligt. Het is misschien iets duurder dan het gemiddeld tarotboek (32.95 euro), maar dit boek is het meer! dan waard.
aanvulling 04/11/2015, dit boek kost tegenwoordig 14,95 euro en bij boekenvoordeel 7.99 euro.  (beperkte voorraad!!) Nog niet in je boekenkast? Mijn advies : kopen !

eindbeoordeling : 9 /10

Tarot Wijsheid. De tarotkaarten ontcijferd.
auteur : Rachel Pollack
uitgeverij : Altamira  Becht (2011)

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

8 gedachten over “Tarot Wijsheid”

  1. Schitterende review Annick, dit boek is voor mij ook een van de beste die ik in mijn boekenkast staan heb. De auteur is dan ook wel één van ’s werelds beste in haar vak …

  2. Idd, dit is een topper, en het leuke vooral is dat ze alle betekenissen van verschillende invalshoeken doorheen de geschiedenis onder elkaar heeft staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.