De Mary-El Tarot

tarotkaart, De Dwaas, Mary-el-Tarot-bespreking-omschrijving-deck-recensie

Het eerste dat opvalt is de prachtige doos waarin het deck en het bijhorend boekje zit. De magnetisch sluitende verpakking is bovendien stevig. Ik krijg het gevoel dat ik een kleine schatkist open en word niet teleurgesteld.
De afbeeldingen op de kaarten zijn kleurrijk, zonder schreeuwerig te zijn. Je voelt dat alle 78 kaarten met liefde en volle aandacht zijn geschilderd.

Marie White is het creatieve brein achter dit fascinerend deck en schreef ook het bijhorend boek met als bijzondere titel : ‘The Mary-El Tarot, Landscapes of the Abyss’

Mary maakte een deck met een sterke persoonlijke visie gebaseerd op haar jarenlange bestudering van tarot en de onderliggende esoterische kennis. Ze heeft de gave om met haar creatief talent een visueel aantrekkelijk medium te creëren dat je ziel raakt.

De sfeer die de beelden uitstralen is deels Middeleeuws met een zweem van neo-paganisme en veel verwijzingen naar alchemistische processen. Geen zweverige, suikerzoete of oppervlakkige afbeeldingen, maar juist zeer aards en qua algemene benadering iets donkerder getint dan de meer commerciële tarotdecks die op de markt worden gegooid. Haar persoonlijke stijl maakt dat niet alle afbeeldingen gemakkelijk te doorgronden zijn. De bestudering vraagt aandacht en is wellicht juist daarom voedend voor de ziel.

De grote arcana hebben allemaal de traditionele naam. In de nummering van de grote arcana volgt ze de Marseille stijl; zo krijgt Justice (Gerechtigheid) het nummer 8, Strength (Kracht) het nummer 11 en The Fool (De Dwaas) krijgt geen nummer, zelfs geen nul. In vergelijking met andere tarotdecks, merk je weinig toevoeging van symbolen; Mary White laat de beelden voor zich spreken.

De kleine arcana zijn qua thematiek spiritueler van aard dan in vele andere decks. Geen alledaagse afbeeldingen, geen beelden die uitnodigen om verhalen te vertellen. Het hele deck is pure poëzie. Een bewuste keuze van Marie White, waardoor alle 78 kaarten haast ‘even belangrijk’ worden. Ik had echt nood aan de titel, want enkel op basis van de afbeelding zou ik de kaart vaak ‘foutief’ interpreteren. Het kleurgebruik sluit aan bij het element, al kan je hierop niet 100%  vertrouwen. De afbeeldingen zijn erg gevarieerd. Het valt op dat ze veel dieren schildert, maar ook de hermafrodieten en de ‘duivelse’ figuren vallen op.
Een klein détail, bij het openen van het deck merk je dat de kleine arcana per nummer of per hofkaart zijn gerangschikt en niet per element.

Dit is een deck met een hoge authenticiteit.  Het is me echter niet steeds duidelijk waarom ze soms refereert naar de traditionele tarotstijl en anderzijds zich soms hier tegen afzet. De keuze om de traditie te volgen/ niet te volgen verantwoordt ze in het bijhorend boekje wel, maar het klinkt niet altijd overtuigend.

Iemand schreef me onlangs dat ze het gevoel had dat het deck meer aansluit bij de traditie van orakelkaarten, dan bij die van tarotkaarten. En dit moet ik deels beamen. Het is geen deck die je als beginnende tarotist aanschaft om de tarot te bestuderen. Het deck sluit qua visuele stijl niet nauw aan bij de drie traditionele tarotstijlen : Marseille, Rider Waite of Thoth, al merk je wel dat ze die heeft bestudeerd en erdoor werd beïnvloed.

Het boekje reikt veel informatie aan en dit is nodig bij dit deck dat uniek is qua opzet. Ze beschrijft de kaarten op een mooie en persoonlijke manier, al vind ik het niet steeds verhelderend. Mary White springt soms van de hak op de tak, maakt vreemde associaties en goochelt met nummers. Soms frons ik wel eens mijn wenkbrauwen als ik haar uitleg lees, dit is tarot…. maar niet zoals ik het ken.
Het is geen tarotstudieboek, maar eerder een boekje dat je leest om de achterliggende gedachten van de ontwerper te weten te komen. Het valt op dat ze zich grondig heeft geïnformeerd en zich laat inspireren door mythes, religies en esoterische teksten. Daarnaast geeft ze een lijstje met sleutelwoorden en een summiere traditionele beschrijving.

Conclusie : Een visueel zeer aantrekkelijk deck, dat qua symboliek een aanvullende waarde heeft. Ideaal voor een spirituele tarotlegging, zelfreflectie en meditatie. Het veronderstelt enige basiskennis van tarot om er vlot mee te kunnen werken. Om een kaart grondig te bestuderen zal het nodig zijn aanvullende literatuur te lezen.