Juffouw Lenormand

Waarzegster

Marie Anne Adelaïde Lenormand was van zeer bescheiden afkomst en werd geboren op 21 mei 1772 in Alençon (Normandië). Op 25 juni 1843 stierf ze in Parijs als bekende herderziende, na een carrière van meer dan 40 jaar.  Na haar dood werd ze nog beroemder, niet alleen omwille van het orakeldeck dat naar haar werd vernoemd, maar vooral omwille van de mensen die haar om raad vroegen. Ze gaf, naar eigen zeggen, advies aan Napoleon, Josephine de Beauharnais, Robespierre, de Russische Tsaar Alexander en vele andere aristocraten.

Haar leven

Ze leefde in woelige tijden van revoluties en oorlogen binnen Europa. Niet iedereen apprecieerde haar heldere inzichten. Een paar keer belandde ze zelfs in de gevangenis, maar nooit voor lang. Viel ze in ongenade bij één van haar cliënten omwille van het vrijelijk uiten van haar inzichten, dan was er ook altijd iemand die haar steunde. Als ze ergens te gast was om haar helderziende gaven te demonstreren, kwamen de rijke burgers en adel in grote getale om haar advies in te winnen. Ze gebruikte daarvoor 36 zelfontworpen kaarten, maar deed ook aan handlezen en het lezen van patronen in theekopjes.

Schrijfster

Dat we zoveel over haar weten komt voornamelijk omdat ze vanaf 1814 begon boeken te schrijven over haar ervaringen als waarzegster in Parijse salons.

Haar eigen salon, noemde ze een bibliotheek en haar officieel beroep was bibliothecaris. Ze deed dit uit voorzorg en trachtte zo beschuldigingen van hekserij, oplichting of zelfs landverraad te vermijden. In haar salon heerste een oosterse, mystieke sfeer omdat haar cliënteel dit verwachtte. Ook aan haar uiterlijk besteedde ze veel aandacht, waarbij roze wangen in die tijd blijkbaar een must waren voor elke zichzelf respecterende waarzegster.

Consulten

Een consult begon meestal met het schudden van de kaarten, waardoor ze zichzelf in een soort hypnotiseerde toestand leek te brengen en elke beweging die haar cliënt maakte een bijzondere betekenis kreeg. Tijdens het schudden van de kaarten stelde ze altijd vragen die van geen belang leken zoals hun favoriete bloem, welk dier ze het meest vervelend vonden,…

Via hun antwoorden kreeg ze altijd een goed inzicht in de persoon die voor haar zat. Het was een manier om zich intuïtief met de ander te verbinden, in die mate dat ze soms zelf schrok van het inzicht dat ze kreeg in hun leven.

Kaartspel

Enkele jaren na haar dood in 1843 kwam een kaartspel op de markt met de naam “Le Grand Jeu de Mlle. Lenormand”.  Het verhaal deed de ronde dat het kaartspel gebaseerd was op wat vrienden en cliënten van Mlle. Lenormand zich herinnerden van de afbeeldingen op de kaarten. Aannemelijker is dat een zekere Madame Breteau de naam Lenormand gebruikte om haar eigen kaarten, uitgegeven door de bekende uitgeverij Grimaud, beter te verkopen.

De kaarten bestaan in vele versies. Onder Lenormand aanhangers zou de Mlle. Lenormand Blue Owl uit 1920 een echte must have zijn. Recent werd door U.S. Games Systems deze box terug uitgebracht in een bijna identiek doosje zoals in het begin van de 20ste eeuw. 

Het kaartsysteem en de manier waarop ze gebruikt wordt; is totaal anders dan tarot. In een klassieke Lenormand- legging worden alle 36 kaarten gebruikt.
De interpretatie van een kaart wordt bepaald door de omringende kaarten en de plaats en afstand ten opzichte van de persoonskaart.

reproductie van een deck uit 1845 bekend als de Bernd A. Mertz Lenormand

Video : Geschiedenis Lenormand decks

 

Tarot Cirkel