De Levende Tarot

Toen ik dit lijvig boek enkele jaren geleden las, was ik gefascineerd door de inhoud. Het boek ging geen enkel onderwerp dat gerelateerd was aan tarot uit de weg. Qua concept een verademing na het lezen van verschillende Nederlandstalige boeken die niet verder leken te komen dan het verklaren van symboliek.
Een interessant boek voor de beginnende tarotist, vooral omdat het de tarot verbindt met verschillende onderwerpen en het persoonlijk leven.

Jan Ton gaat bijna geen enkel onderwerp dat verband houdt met tarot uit de weg. Soms vind ik de informatie over de historische achtergrond van de tarotkaarten te beperkt. Je merkt dat de figuur van Crowley en zijn tarotspel niet erg geapprecieerd worden door de auteur. Zo stelt hij o.a. op een bepaald moment de vraag waarom Crowley de kaart Kracht heeft herbenoemd tot Lust. Wie iets over het leven van Crowley kent, kan dit gemakkelijk beantwoorden.

Doorheen het boek merk je een grote drang naar het psychologiseren en demystifiëren van de tarot. Een zienswijze die ik wel meer in de Nederlandse tarotliteratuur tegen kom en een tendens die ik betreur.

Het grootste deel van het boek gaat over de kaartbesprekingen. De onderwerpen die hij aansnijft zijn boeiend, maar de nadruk ligt vaak op de psychologische interpretatie en de esoterische benadering wordt veel minder belicht.

Op de achterflap wordt dit boek omschreven als een complete studie over de tarot en dit klopt helaas niet volledig met de inhoud.
Het boek is een verrijking voor wie de tarot in zijn persoonlijk leven wil gebruiken. Het zet aan tot nadenken over de tarotbeelden en hun onderliggende betekenislagen. Het is een goede vertrekbasis om je te verdiepen in tarot. De literatuurlijst op het einde van het boek is handig, maar te beperkt, aangezien er bijna uitsluitend naar Nederlandstalige literatuur wordt verwezen.

Eindbeoordeling : 7/10

Titel : De levende tarot,  De tarot als visuele synthese van de esoterische wereld : een weg tot zelfkennis
Auteur : Jan Ton
Uitgeverij : Schors, 2000 (herziene uitgave 2005)

3 Comments

 1. Guido

  Er is me vaker gevraagd waarom ik geen boek schreef over tarot. Ik heb dat altijd afgehouden om de eenvoudige reden dat op het moment dat het boek klaar is, het ook achterhaald is. Over de essentie hoef je geen boek te schrijven, dat is al meermaals gedaan door zij die aan de bakermat van de esoterische tarot geschriften opstelden voor de verborgen “happy few”. En … de essentie vind je terug in de archetypische beelden. Dus waarom zou iemand een boek schrijven over tarot ? Uit zelftherapie ? Uit narcisme ? Ik oordeel geenzins over de schrijvers en al zeker niet over de boeken van Jan Ton, maar ik kan me voorstellen dat tijdens het schrijven zich er een evolutie voordoet waardoor op het “eind” het” begin” dient te worden overgedaan. Het boek van Hans Wesseling dat je ook gratis op het net vindt, zijn lezingen, momentopnamen die je aldus ook zo dient te interpreteren. Hans wou ook nooit een boek schrijven : Tao dat gezegd kan worden is niet het eeuwige Tao.
  Er is gelukkig een nieuwe tendens, ook wat de tarotliteratuur betreft, die een boel “wishfull thinking” overboord gooit wat de geschiedenis betreft. En als ik Hans nog eens mag citeren :
  geschiedenis = geschied en is !

  1. Annick Van Damme

   Vanaf dat je iets heb geschreven, is het inderdaad in meer of mindere mate reeds achterhaald. Ik kan dit zelfs van dit kleine blogje al zeggen. Een boek schrijf je vanuit een passie, om jezelf of je organisatie te promoten,…. Niet om het geld, tenzij je grote oplagen kan verkopen. Een boek is dus voor de meesten een visitekaartje. Je geeft cursussen, lezingen,…. en promoot/verkoopt je boeken.

   Het is niet mijn bedoeling om met mijn ‘boekbeoordelingen’ boeken af te breken of op een voetstuk te zetten. De beoordeling op zich is ook een momentopname. Belangrijker dan het lezen van een beoordeling, is zelf een oordeel vormen. Ik hoop oprecht dat de blogberichten anderen kan inspireren, hun nieuwsgierigheid kan prikkelen,…

   1. Guido

    Ik volg je helemaal mee zowel in je artikel als in je reactie Annick, het enorme aanbod aan boeken (en decks) ivm tarot vraagt om meer duidelijkheid bij de aspirant. Ik ventileerde misschien iets te uitdrukkelijk de relativiteit van het woord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.