Geplaatst in boeken over tarot

De Levende Tarot

Toen ik dit lijvig boek enkele jaren geleden las, was ik gefascineerd door de inhoud. Het boek ging geen enkel onderwerp dat gerelateerd was aan tarot uit de weg. Qua concept een verademing na het lezen van verschillende Nederlandstalige boeken die niet verder leken te komen dan het verklaren van symboliek.
Nu ik dit boek, speciaal voor deze boekbeoordeling, terug in handen nam, was ik een beetje verbaasd over mijn aanvankelijk groot enthousiasme. Dit komt waarschijnlijk omdat ik het stadium van beginnende tarot-liefhebber ben ontgroeid. Om het met een beeldspraak te zeggen. Ik zie nu veel beter de (soms grote) gaten in de kaas.

Jan Ton gaat bijna geen enkel onderwerp dat verband houdt met tarot uit de weg, helaas stelt wat hij erover te vertellen heeft soms teleur.
Vooral in het hoofdstuk : tarot in de tijd, merk je dat de schrijver te weinig aan onderzoek heeft gedaan (ook in zijn herziene uitgave). Zo stelt hij o.a. op een bepaald moment de vraag waarom Crowley de kaart Kracht heeft herbenoemd tot Lust !?

En over ‘Malkuth als bruid voor Kether’ (kabbalah)
“ Waarom erover mediteren(zonder hartstocht) terwijl hetzelfde mysterie in de seksuele daad optimaal tot uitdrukking wordt gebracht?”(p.73)

Doorheen het boek merk je een grote drang naar het psychologiseren en demystifiëren van de tarot. Een zienswijze die ik wel meer in de Nederlandse tarotliteratuur tegen kom en een tendens die ik betreur.

Het grootste deel van het boek gaat over de kaartbesprekingen. Hoewel de onderwerpen die hij aansnijdt vaak boeiend zijn, ligt de nadruk telkens op de psychologische interpretatie en bijna niet op esoterische duiding.

Op de achterflap wordt dit boek omschreven als een complete studie over de tarot en dit klopt helaas niet met de inhoud.
Het kan wel als een verrijking worden ervaren. Het zet aan tot nadenken over de tarotbeelden en hun onderliggende betekenislagen. Het is een goede vertrekbasis om je te verdiepen in tarot. De literatuurlijst op het einde van het boek is handig, maar te beperkt, aangezien er bijna uitsluitend naar Nederlandstalige literatuur wordt verwezen.

Eindbeoordeling : 7/10

titel : De levende tarot,  De tarot als visuele synthese van de esoterische wereld : een weg tot zelfkennis
auteur : Jan Ton
uitgeverij : Schors, 2000 (herziene uitgave 2005)

Auteur:

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick http://tarotcirkel.com

3 gedachten over “De Levende Tarot

 1. Er is me vaker gevraagd waarom ik geen boek schreef over tarot. Ik heb dat altijd afgehouden om de eenvoudige reden dat op het moment dat het boek klaar is, het ook achterhaald is. Over de essentie hoef je geen boek te schrijven, dat is al meermaals gedaan door zij die aan de bakermat van de esoterische tarot geschriften opstelden voor de verborgen “happy few”. En … de essentie vind je terug in de archetypische beelden. Dus waarom zou iemand een boek schrijven over tarot ? Uit zelftherapie ? Uit narcisme ? Ik oordeel geenzins over de schrijvers en al zeker niet over de boeken van Jan Ton, maar ik kan me voorstellen dat tijdens het schrijven zich er een evolutie voordoet waardoor op het “eind” het” begin” dient te worden overgedaan. Het boek van Hans Wesseling dat je ook gratis op het net vindt, zijn lezingen, momentopnamen die je aldus ook zo dient te interpreteren. Hans wou ook nooit een boek schrijven : Tao dat gezegd kan worden is niet het eeuwige Tao.
  Er is gelukkig een nieuwe tendens, ook wat de tarotliteratuur betreft, die een boel “wishfull thinking” overboord gooit wat de geschiedenis betreft. En als ik Hans nog eens mag citeren :
  geschiedenis = geschied en is !

  1. Vanaf dat je iets heb geschreven, is het inderdaad in meer of mindere mate reeds achterhaald. Ik kan dit zelfs van dit kleine blogje al zeggen. Een boek schrijf je vanuit een passie, om jezelf of je organisatie te promoten,…. Niet om het geld, tenzij je grote oplagen kan verkopen. Een boek is dus voor de meesten een visitekaartje. Je geeft cursussen, lezingen,…. en promoot/verkoopt je boeken.

   Het is niet mijn bedoeling om met mijn ‘boekbeoordelingen’ boeken af te breken of op een voetstuk te zetten. De beoordeling op zich is ook een momentopname. Belangrijker dan het lezen van een beoordeling, is zelf een oordeel vormen. Ik hoop oprecht dat de blogberichten anderen kan inspireren, hun nieuwsgierigheid kan prikkelen,…

   1. Ik volg je helemaal mee zowel in je artikel als in je reactie Annick, het enorme aanbod aan boeken (en decks) ivm tarot vraagt om meer duidelijkheid bij de aspirant. Ik ventileerde misschien iets te uitdrukkelijk de relativiteit van het woord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s