De Levende Tarot

Toen ik dit lijvig boek enkele jaren geleden las, was ik gefascineerd door de inhoud. Het boek ging geen enkel onderwerp dat gerelateerd was aan tarot uit de weg. Qua concept een verademing na het lezen van verschillende Nederlandstalige boeken die niet verder leken te komen dan het verklaren van symboliek.
Een interessant boek voor de beginnende tarotist, vooral omdat het de tarot verbindt met verschillende onderwerpen en het persoonlijk leven.

Jan Ton gaat bijna geen enkel onderwerp dat verband houdt met tarot uit de weg. Soms vind ik de informatie over de historische achtergrond van de tarotkaarten te beperkt. Je merkt dat de figuur van Crowley en zijn tarotspel niet erg geapprecieerd worden door de auteur. Zo stelt hij o.a. op een bepaald moment de vraag waarom Crowley de kaart Kracht heeft herbenoemd tot Lust. Wie iets over het leven van Crowley kent, kan dit gemakkelijk beantwoorden.

Doorheen het boek merk je een grote drang naar het psychologiseren en demystifiëren van de tarot. Een zienswijze die ik wel meer in de Nederlandse tarotliteratuur tegen kom en een tendens die ik betreur.

Het grootste deel van het boek gaat over de kaartbesprekingen. De onderwerpen die hij aansnijft zijn boeiend, maar de nadruk ligt vaak op de psychologische interpretatie en de esoterische benadering wordt veel minder belicht.

Op de achterflap wordt dit boek omschreven als een complete studie over de tarot en dit klopt helaas niet volledig met de inhoud.
Het boek is een verrijking voor wie de tarot in zijn persoonlijk leven wil gebruiken. Het zet aan tot nadenken over de tarotbeelden en hun onderliggende betekenislagen. Het is een goede vertrekbasis om je te verdiepen in tarot. De literatuurlijst op het einde van het boek is handig, maar te beperkt, aangezien er bijna uitsluitend naar Nederlandstalige literatuur wordt verwezen.

Eindbeoordeling : 7/10

Titel : De levende tarot,  De tarot als visuele synthese van de esoterische wereld : een weg tot zelfkennis
Auteur : Jan Ton
Uitgeverij : Schors, 2000 (herziene uitgave 2005)