Egyptische Magie

boek Egyptische magie, op zoek naar het toverboek van Thot

De Oude Egyptenaren en hun zoektocht naar wijsheid

In de Egyptische religie en de samenleving als geheel speelde magie een belangrijke rol. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden was er een tentoonstelling ‘Egyptische Magie’ (van 16 oktober 2010 tot 13 maart 2011).
Voor wie, net als ik, de tentoonstelling niet bezocht is er het boek dat Maarten Raven ter gelegenheid van deze expositie schreef.

Dit boek gaat over de magische wereld van de oude Egyptenaren en hun zoektocht naar wijsheid. Het beschrijft hoe de Egyptische magiërs hun kennis gebruikten om de zwaksten van de samenleving te beschermen, de goden bij te staan in hun strijd tegen het kwaad en de doden eeuwig te laten voortleven.

Het tentoonstellingsboek heeft een index, is zeer vlot te lezen en staat boordevol uitstekende informatie. Het bevat vele afbeeldingen van magische voorwerpen uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden, het Musée du Louvre en het British Museum. Bijzonder is dat er wordt ingegaan op de invloed van ‘Egyptische magie’ op het later denken en geloof.

Geboeid las ik in dit prachtig boekje tot ik aan de laatste pagina’s kwam. De schrijver waagt zich dan op onbekend (en onbemind) terrein. De gereputeerde conservator wil duidelijk zijn handen niet verbranden aan wat je egyptomanie zou kunnen noemen of esoterisch bijgeloof.
Hij doet dan ook wat laagdunkend over het verlangen naar wijsheid en inzicht door het bestuderen (en uitvoeren) van oude rituelen.
Het jammere is dat hij hierbij van de hak op de tak springt en zoals te verwachten conclusies trekt die nogal kort door de bocht zijn.
Het opvallendst vond ik dat hij Frieda Harris de kunstenares van de Golden Dawn noemt. Het lijkt me duidelijk dat hij Pamela Colman Smith verwart met Frieda Harris. Frieda was bij mijn weten geen lid van de Golden Dawn maar had wel kennis van maçonnieke rituelen en was lid van de A∴A∴ , de magische orde van Aleister Crowley.

Dit boek is niet zacht van prijs € 29,95. De vele foto’s maken de prijs toch ruimschoots goed.

Eindbeoordeling : 8/10

Egyptische Magie  –  op zoek naar het toverboek van Thoth
auteur : Maarten J. Raven
uitgeverij : Walburg Pers, Zutphen (2010)

Auteur: Tarot Cirkel

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.