Ontmoeting met…. Ciro Marchetti

Ik ben een bewonderaar van het artistieke werk van Ciro. Ik heb zelfs enkele jaren uitsluitend zijn Gilded Tarot gebruikt. De kleurcombinaties, de vloeiende lijnen, de dromerige sfeer, het spreekt me erg aan. Ik was dan ook blij verrast toen ik merkte dat hij op de affiche stond van de Tarosophy International Congres 2011.

Ciro begon zijn lezing met de mededeling dat hij eigenlijk niet zoveel over tarot had te vertellen. Een beetje jammer, gezien hij er toch zijn boterham mee verdient, maar ach ….Ik was meteen benieuwd naar wat hij ons dan wel te vertellen had. Zijn artistieke roots liggen in de marketing en reclamewereld en je voelt meteen aan dat hij een talent heeft om gevoelens en ideeën om te zetten in een visuele kunstvorm. Helaas stelde ik vast dat Ciro graag kritiek spuit op andere tarotontwerpers, kunstenaars en uitgeverijen. Meestal verpakt hij zijn kritiek op een ‘humoristisch’ manier. Ik kon deels de kritiek op het artistiek talent van Pamela Colman Smith begrijpen, maar anderzijds merkte ik dat hij weinig moeite had gedaan om haar stijl te bestuderen. De tarot die zij creëerde is een mijlpaal in de tarotgeschiedenis. Ik begrijp dat hij haar stijl niet kan appreciëren maar het is daarom niet nodig haar werk op een kinderachtige manier belachelijk te maken.
Na nog even de tarotindustrie op hun donder te hebben gegeven, omdat ze zijn herwerkte Gilded Tarot niet op de markt willen brengen, werd zijn meer recent werk in de kijker gezet. Zijn Tarot of Dreams en Oracle of Visions zijn prachtig.  Zijn herwerkte Gilded Tarot spreekt me minder aan. Ik vind dat hij o.a. de gelaatstrekken te hard maakt en hiermee de dromerige sfeer kapot maakt. Zijn presentatie werd afgesloten met bijna een half uur!!! tarot animaties, die ook allemaal te vinden zijn op het internet.