Waite (RWS) versus Crowley (Thoth)

De twee tarotspellen die het meest worden besproken in boeken, artikels en het internet zijn de Rider-Waite-Smith (RWS) en The Book of Thoth. Beiden hebben een opvallende eigen identiteit. Zoals elk tarotdeck zijn ze ‘kind van hun tijd’. Opvallend is dat beide banden hebben met een wereldoorlog en met de Hermetic Order of the Golden Dawn (GD).

Arthur Waite ontwierp de RWS net voor de Eerste Wereldoorlog. Zijn voornaamste doel was om via zijn boek ‘(The Pictorial) Key to the Tarot’ en het bijhorend deck (getekend door Pamela Colman Smith) nieuwe leden voor zijn Outer Order of the Independent and Rectified  (een splintergroep van de GD) te vinden, zonder hierbij zijn geheimhoudingsplicht ten opzichte van de GD te schenden.
Waite kon omwille van zijn toewijding aan de GD niet zijn eigen tarotkaarten, die gebaseerd waren op GD symbolen, gebruiken. Hij had dus andere kaarten nodig, die een minder ‘geheime’ symboliek gebruikten. Hij gaf Pamela Colman Smith aanwijzingen op basis van bestaande tarotspellen, het boek T en de boeken van Eliphas Levi.
Waite was een kenner van de werken van Eliphas Levi en had er verschillende vertaald van het Frans naar het Engels. Nooit was het de bedoeling van Waite om een tarot te creeëren die door duizenden zou gebruikt worden en al helemaal niet dat het als basis zou dienen voor talloze andere tarotspellen.

Aleister Crowley schreef zijn boek ‘The Book of Thoth’ geïllustreerd met de schilderijen van Frieda Harris  tussen 1938 tot 1943, dus gedeeltelijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dit in opdracht van Frieda Harris. Ze was bereid hem elke week 2 pond te geven zolang hun samenwerking duurde. Crowley, die zoals altijd geldgebrek had, kon niet anders dan dit aanlokkelijk aanbod aanvaarden.

Oorspronkelijk zou de samenwerking tussen Harris en Crowley van korte duur zijn, maar uiteindelijk werkten ze vijf jaar aan de schilderijen. Sommige schilderijen deed Harris tot meer dan 10 keer, tot Crowley tevreden was over de symboliek, het kleurgebruik,… De schilderijen werden gemaakt op het einde van Crowley’s leven.  Je kan The book of Thoth dus beschouwen als zijn spiritueel testament met verwijzingen naar seksuele magie, Thelema (zijn eigen ‘religie’), alchemie, initiatie,… Je kan pas de Thoth tarot begrijpen als je ook Crowley wil begrijpen en een poging onderneemt om zijn boeken, verhalen en poëzie te lezen.
Ik zeg wel … poging…. Crowley was tijdens zijn leven een moeilijk te doorgronden man. En zucht…. hij ‘kwelt’ ons zelfs na zijn dood.

Crowley had een haat-liefdesverhouding met de GD. Zo had hij o.a. op vraag van Mac Gregor Mathers in 1900 geprobeerd om de versplinterde GD terug te verenigen, wat hem helemaal niet gelukt was, in tegendeel. Crowley werd door de andere leden verstoten door hem toegang tot de GD lokalen en manuscripten te weigeren. Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat hij zich niet gebonden voelde door zijn geheimhoudingsplicht t.o.v. de Golden Dawn en de symboliek uit deze esoterische orde integreerde in zijn ontwerpen.

Zowel Waite als Crowley zijn boeiend figuren uit de tarotgeschiedenis. Ik zal in mijn blog regelmatig naar hen verwijzen. Zo wil ik de tarot wat extra levenskracht inblazen, een tarotkaart is immers zoveel meer dan een afbeelding met symbolen.