Tarosophy, Tarot to Engage Life, Not Escape it

Geen standaard tarotboek

Marcus Katz heeft na 30 jaar tarot-studie, ervaring als tarotlezer en tarotlesgever een compilerend boek geschreven dat al zijn kennis, inzichten en ideeën bevat. Dit is dan ook geen standaard tarotboek dat je meeneemt doorheen de 78 kaarten van de tarot, maar een boek dat aanmoedigt de verborgen wijsheid in de tarot te ontdekken.
Tarosophy is ingedeeld in drie grote hoofdstukken en ieder hoofdstuk bevat bijna hapklare brokken tarot wijsheid.
De veelheid aan informatie is overweldigend, waardoor het soms moeilijk leesbaar blijft. De lezer heeft immers tijd nodig om de informatie te verwerken en bovendien biedt Marcus veel stof tot nadenken zonder op elk thema grondig in te gaan.

Tarosophy (boekomslag)

Drie hoofdstukken

Het eerste hoofdstuk komt het meest gestructureerd over. Hij reikt je vanaf het begin ideeën aan om op een redelijk eenvoudige, maar efficiënte manier de kaarten te lezen. Zijn verfrissende en enthousiasmerende aanpak zal iedereen die de tarot bestudeert meteen tot nieuwe inzichten brengen, waardoor je tarotkaarten voor de rest van je leven op een andere manier zal interpreteren.

In het tweede en derde deel van het boek tilt Marcus de tarot op tot een hoger (dieper) niveau. Ik vermoed dat de werkelijk beginnende tarotist, hier zal afhaken. Zonder enige voorkennis verliest de lezer zich in de diverse thema’s. Ik denk dat bij de gemiddelde tarot-geïnteresseerde de moed om verder te lezen in de schoenen zakt als hij leest over kabbala, alchemie, ‘hogere’ magie en rituelen. Al kan dit ook aanzetten om aanvullende literatuur te kopen en je te verdiepen in een onderwerp dat de diepere betekenislagen van de tarot kan onthullen. Diegene die Marcus een beetje kennen zullen ook meteen zijn stokpaardjes herkennen : initiatie volgens de Golden Dawn visie, NLP, poëzie,…

Een einde in mineur

Op het einde van het boek toe volgt voor mij een kleine anti-climax.
De appendix bevat praktische informatie voor professionele tarotlezers, diverse leuke weetjes alsook een lijst met tweetberichten. Opnieuw krijg ik het gevoel dat dit boek coherentie mist. Ik mis de strenge hand van een redacteur, die in het belang van de lezer (en de schrijver) durft hoofdstukken schrappen.
Soms krijg je als lezer echt het gevoel dat er teveel informatie in een veel te kleine boek werd gepropt. Liever had ik gezien dat Katz de informatie over meer dan één boek had verdeeld. Aan de andere kant besef ik heel goed dat een boek uitsluitend voor de meer ervaren tarotist geen schijn van kans maakt om door een grote uitgeverij te worden uitgegeven (wegens hoogst waarschijnlijk verlieslatend). En…. Katz heeft zoveel informatie dat hij nu reeds laat weten dat er nog een Tarosophy boek volgt.

Veel informatie

Eén ding kan je Katz dus zeker niet verwijten : het achterhouden van informatie. Bij elk thema dat hij aansnijdt, vermeldt hij telkens referenties. Op het einde van elk hoofdstuk krijg je een kleine lijst met aanbevolen literatuur. Alleen al daarom zou je dit boek kopen. Alleen al daarom verdient dit boek een plaats bij alle andere bekende referentie-werken over tarot.
Bovendien bevat geen enkel ander tarotboek zo’n rijke variatie aan tarotoefeningen, die veel verder gaan dan de klassieke kaartlegoefeningen. In de oefeningen zal je ook merken dat er voor elk wat wils is, van beginnende tot meer ervaren tarotlezer.

Ondanks de kritiek op dit voorts inhoudelijk voortreffelijk boek vind ik dat het beslist thuis hoort op de boekenplank van elke tarotist. Of zoals een bevriende tarotliefhebbers zei :
“In de wereld van tarot-publicaties waardeer ik vooral M. Greer, R. Pollack, B. Moore, C. Kenner, … en in dat prominent rijtje hoort nu ook zeker M. Katz bij. Een grotere waardering kan je haast niet krijgen.”

Eindbeoordeling : 8/10

Tarosophy: Tarot to Engage Life, Not Escape It
auteur : Marcus Katz
uitgeverij : Salamander and Sons, 2011