Creatief inzicht door tarot

Ongeveer een jaar geleden ging is op zoek naar Nederlandstalige tarotboeken die mijn inzicht in de tarot konden verdiepen.
Mijn zoektocht leverde slechts 1 boek op dat ik de moeite vond om aan te schaffen.

omslag boek creatief inzicht door Tarot

In dit zeer overzichtelijk boek wordt het vanaf het begin duidelijk waarover dit boek gaat : het inzicht in tarot vergroten volgens de visie en de tarotkaarten van Onno en Rob  Doctors van Leeuwen (Tarot in de Herstelde Orde). Dit tarotspel en bijbehorend boek benaderen tarot vanuit een aparte visie, nl. de tarot bevat de geheime kennis van oude beschavingen, in het bijzonder die van Lumerië en Atlantis. Deze kennis werd in de middeleeuwen verminkt, waardoor veel waardevolle informatie verloren ging.
Een stelling die uiteraard niet klopt. De oorsprong van de tarot is voldoende bewezen door doorgedreven historisch tarot-onderzoek en situeert zich wel degelijk in de periode van de Italiaanse renaissance (15de eeuw).

Toch weerhield deze stelling me niet om dit visueel erg aantrekkelijk boekje te kopen.
Ton Peeters weet de lezer meteen te boeien en neemt je mee doorheen de 80 kaarten van de Tarot in de Herstelde Orde. Hij wijst op waardevolle inzichten, legt relaties met het dagelijks leven, het psychisch functioneren van de mens en weet de lezer met zijn ideeën te raken.

Helaas werkt zijn aanhoudende referentie naar Lumerië en Atlantis mij op den duur op de zenuwen. Als ik bovendien merk dat hij te pas en te onpas verwijst naar de Bijbel en hierdoor vaak de kaartbetekenis totaal anders duidt, dan wordt het steeds moeilijker de verfrissende visie van de schrijver op tarot te waarderen.

Het boek is geen aanrader voor de beginnende tarotist omdat die onmogelijk de wirwar van ideeën uit elkaar kan houden en zo geen dieper inzicht in de tarot kan verkrijgen.
Indien je de achterliggende ideeën van dit boek even links laat liggen, heb je een zeer aangenaam vormgegeven boek met een positieve en eigentijdse visie op tarot.

Eindbeoordeling : 7/10

Creatief inzicht door Tarot
auteur : Ton Peeters
uitgeverij  : AnkhHermes (Deventer), 2010

website Ton Peeters

noot : De research van Onno en Rob Doctors van leeuwen is de moeite waard om te lezen, alleen ben ik het totaal niet eens met hun conclusies. In verband met het ‘mysterie van de verdwenen kaarten’  verwijs ik naar een meer betrouwbaar artikel over dit onderwerp in het derde nummer van Tarosophist  International Magazine : ‘ The return of Juno and Jupiter’ door James Jacob Pierri.