Geplaatst in boeken over tarot

Creatief inzicht door tarot

Ongeveer een jaar geleden ging is op zoek naar Nederlandstalige tarotboeken die mijn inzicht in de tarot konden verdiepen. Mijn zoektocht leverde slechts 1 boek op dat ik, op het eerste zicht, de moeite vond om aan te schaffen.

In dit zeer overzichtelijk boek wordt het vanaf het begin duidelijk waarover dit boek gaat : het inzicht in tarot vergroten volgens de visie en de tarotkaarten van  Onno en Rob  Doctors van Leeuwen (Tarot in de Herstelde Orde). Dit tarot deck en bijbehorend boek die redelijk recent op de markt kwamen, benaderen tarot vanuit een aparte visie, nl. de tarot bevat de geheime kennis van oude beschavingen, in het bijzonder die van Lumerië en Atlantis. Deze kennis werd in de middeleeuwen verminkt, waardoor veel waardevolle informatie verloren ging. Een stelling die uiteraard niet klopt. De oorsprong van de tarot is voldoende bewezen door doorgedreven historisch tarot-onderzoek en situeert zich wel degelijk in de periode van de Italiaanse renaissance (15de eeuw).

Toch weerhield deze stelling me niet om dit visueel erg aantrekkelijk boekje te kopen.
Ton Peeters weet de lezer meteen te boeien en neemt je mee doorheen de 80 kaarten van de Tarot in de Herstelde Orde. Hij wijst op waardevolle inzichten, legt relaties met het dagelijks leven, het psychisch functioneren van de mens en weet de lezer met zijn ideeën te raken.

Helaas werkt zijn aanhoudende referentie naar Lumerië en Atlantis de, iets meer ervaren (belezen), tarotliefhebber op den duur op de zenuwen. Als je dan ook merkt dat hij te pas en te onpas verwijst naar de Bijbel en hierdoor vaak de kaartbetekenis totaal anders duidt, dan wordt het steeds moeilijker de verfrissende visie van de schrijver op tarot te waarderen.

Het boek is geen aanrader voor de beginnende tarotist omdat die onmogelijk de wirwar van ideeën uit elkaar kan houden en zo geen dieper inzicht in de tarot kan verkrijgen.
Indien je de achterliggende ideeën van dit boek even links laat liggen, heb je een zeer aangenaam  vormgegeven  boek met een positieve en eigentijdse visie op tarot.

Eindbeoordeling : 6/10

Creatief inzicht door Tarot
auteur : Ton Peeters
uitgeverij  : Ankh -Hermes (Deventer), 2010

 

website Ton Peeters

noot : De research van Onno en Rob Doctors van leeuwen is de moeite waard om te lezen, alleen ben ik het totaal niet eens met hun conclusies. In verband met het ‘mysterie van de verdwenen kaarten’  verwijs ik naar een meer betrouwbaar artikel over dit onderwerp in het derde nummer van Tarosophist  International Magazine : ‘ The return of Juno and Jupiter’ door James Jacob Pierri.

 

Auteur:

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick http://tarotcirkel.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s