Geplaatst in geschiedenis

Hoe het kwam dat Pixie de meest bekende tarot ooit creëerde.

In 1910 bracht Uitgeverij Rider het boek (The Pictorial) Key to the Tarot van Arthur Edward Waite uit samen met een bijhorend tarot deck.
Dit tarot deck is de nog steeds populaire Rider-Waite tarot. De ontwerpster van dit deck is Pamela Colman Smith (Pixie voor de vrienden). In 1901 werd ze door W. Yeats geïntroduceerd in de Hermetic Order of Golden Dawn. Ze behaalde nooit een hoge graad (lees : ze deed niet mee aan de examens); voor haar waren de magische rituelen vooral ‘big fun’. Toen de Golden Dawn, door persoonlijk conflicten binnen de groep, versplinterde volgde ze Waite die in 1903 zijn Outer Order of the Independent and Rectified stichtte.

Pamela was vooral bekend als artieste, schrijfster van gedichten en illustrator van tijdschriften. Vanaf 1907 begon ze tarotkaarten te schetsen, die later als basis zouden dienen voor de bekende RWS tarot. Waite kende haar dus al een tijdje en was bekend met haar werk toen hij haar de opdracht gaf een tarot deck te ontwerpen als illustratie bij zijn boek. Waite had grote haast, in amper 7 maanden (tussen april en oktober 1909) werden alle tekeningen ontworpen. Pamela kreeg veel artistieke vrijheid, bestudeerde andere tarot kaarten zoals de Sola-Busca en heeft ongetwijfeld raad gevraagd/gekregen van vrienden zoals Annie Horniman en de dichter William B.Yeats.
Het zal je misschien verbazen maar veel belang hechtte Waite niet aan het deck. Zijn grootste bezorgdheid was dat Pamela teveel ‘geheime’ symboliek zou gebruiken, in het bijzonder in de grote arcana. Verder is over hun samenwerking  weinig bekend. Het enige commentaar dat ze ooit over het deck gaf, staat in een brief die ze schreef aan haar vriend en mentor Alfred Stiegler. “I just finished a big job for very little cash!” (Ik ben net klaar met een grote opdracht, waar ik weinig aan verdiende!)
Pas de laatste jaren krijgt Pamela, als ontwerpster van het deck,  meer waardering en tegenwoordig spreekt men dan ook van de Rider-Waite-Smith deck of gewoon RWS.

Ze bleef eigenaar van de tekeningen en heeft ze waarschijnlijk ook verkocht. Helaas zijn de tekeningen spoorloos verdwenen. Tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog werden de originele printplaten vernietigd. De huidige ‘originele’ RWS kaarten zijn waarheidsgetrouwe kopies op basis van een origineel RWS  tarot deck.

Auteur:

Ik ben gepasioneerd door de symboliek en geschiedenis van de tarot. Tarot is een prachtig visueel medium om jezelf te ontdekken. Tarot heeft haar wortels in de Westerse Spirituele Traditie en heeft verschillende raakvlakken met het Christendom, alchemie, de westerse cultuur, filosofie,... Tarot is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annick http://tarotcirkel.com

2 gedachten over “Hoe het kwam dat Pixie de meest bekende tarot ooit creëerde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s