Hoe het kwam dat Pixie de meest bekende tarot ooit creëerde.

In 1909 bracht Uitgeverij Rider het boek (The Pictorial) Key to the Tarot van
Arthur Edward Waite uit samen met een bijhorend tarotspel.
Pamela A tarot doos
Dit tarotspel is nog steeds populair en staat bekend als de Rider-Waite tarot.
De ontwerpster van dit deck is Pamela Colman Smith (Pixie voor de vrienden).
In 1901 werd ze door William Butler Yeats geïntroduceerd in de Hermetic Order of the Golden Dawn. Ze behaalde nooit een hoge graad (lees : ze deed niet mee aan de examens); voor haar waren de magische rituelen vooral ‘big fun’.
Toen de Golden Dawn, door persoonlijk conflicten binnen de groep, versplinterde volgde ze Waite die in 1903 zijn Outer Order of the Independent and Rectified stichtte.

 

Pamela was vooral bekend als artieste, schrijfster van gedichten en illustrator van tijdschriften. Vanaf 1907 begon ze tarotkaarten te schetsen, die later als basis zouden dienen voor de bekende RWS tarot. Waite kende haar dus al een tijdje en was bekend met haar werk toen hij haar de opdracht gaf een tarotspel te ontwerpen als illustratie bij zijn boek. Waite had grote haast, in amper 7 maanden (tussen april en oktober 1909) werden alle tekeningen ontworpen. Pamela kreeg veel artistieke vrijheid, bestudeerde andere tarot kaarten zoals de Sola-Busca en heeft ongetwijfeld raad gevraagd en gekregen van vrienden zoals Annie Horniman en de bekende dichter William B.Yeats.

Waite wilde een esoterische tarot ontwerpen met veel christelijke symboliek, maar tegelijk was hij bezorgd dat Pamela teveel ‘geheime’ symboliek zou gebruiken, in het bijzonder in de grote arcana. Waite schreef zelfs dat hij Pamela lepel voor lepel de nodige informatie gaf, zodat ze op basis van zijn (beperkte) aanwijzingen het spel kon ontwerpen. Vermoedelijk gaf hij haar een exemplaar van het boek T, maar verder is over hun samenwerking  weinig bekend. Het enige commentaar dat ze ooit over het tarotspel gaf, staat in een brief die ze schreef aan haar vriend en mentor Alfred Stieglitz. “I just finished a big job for very little cash!” (Ik ben net klaar met een grote opdracht, waar ik weinig aan verdiende!)

Pamela Colman Smith naar Alfred Stieglitz
Pas de laatste jaren krijgt Pamela, als ontwerpster van het tarotspel,  meer waardering en tegenwoordig spreekt men dan ook van de Rider-Waite-Smith deck of gewoon RWS.

Ze bleef eigenaar van de tekeningen die als basis dienden voor het tarotspel en heeft ze waarschijnlijk (?) ook verkocht. Helaas zijn de tekeningen spoorloos verdwenen. Tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog werden ook de originele printplaten vernietigd. De huidige ‘originele’ RWS kaarten zijn waarheidsgetrouwe kopies op basis van een origineel RWS  tarot deck.

Lees  meer over de artistieke inbreng van Pamela Colman in de Waite tarot:

Petruchio in tarotkaart Staven Zeven?

De Podiumkaarten van Pamela 

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.