Recensies Tarot voor iedereen

Bedankt voor de vele leuke reacties op mijn boek Tarot voor iedereen.
Kort samengevat lees ik dat jullie het een aangenaam boekje vinden, vol informatie. Net dat tikkeltje anders door de vele oefeningen. De lezers hebben het gevoel dat ik met hen op pad ga.
En dat was ook mijn bedoeling. Fijn te lezen dat jullie het ook zo ervaren.

Veel lezers hopen op een tweede boek, met meer informatie, vooral over de kleine arcana.
Dat heeft tijd nodig, want ik wil dat het terug bijzonder wordt. Een boek waar je regelmatig naar teruggrijpt omdat het net dat tikkeltje anders is en vol interessante informatie. Natuurlijk met een vleugje magie!

Een boekje schrijven en laten uitgeven is heel bijzonder. Als schrijver doet het me echt plezier dat het boek goed verkoopt. Het is de kers op de taart.
Ik ben ontzettend blij met zoveel lezers en dankbaar dat verschillende als echte ambassadeurs mijn boek promoten bij vrienden, cursisten en via hun website.

Even een overzicht van enkele recensies

Inspirerend Leven | Recensie : Tarot voor iedereen
.

De Lotusvijver Boekentip: Klein maar dapper….

Kaartkunde | Recensie : Tarot voor iedereen

en verschillende reacties op bol.com

Heb je Tarot voor iedereen gelezen?
Heb je zin om het boek te promoten?
Je kan zelf een recensie schrijven bv. op bol.com.
Of reageer op de recensies op Inspirerend Leven,
De Lotusvijver of Kaartkunde.

The Opening of the Key, een ritueel

De OOTK is een rituele kaartlegging. Tegenwoordig wordt de legging vaak gedaan zonder een voorafgaand en afsluitend ritueel.
Zelf vind ik het een goede mentale voorbereiding om de OOTK in een ritueel in te bedden. Bovendien wordt de legging zo een sacraal moment. Je vraagt godddelijke begeleiding en inspiratie.

Crowley wijst op het alchemistisch karakter van deze kaartlegging.
Het uitvoeren van de legging vraagt inzicht in de Kunst. Hij associeert de legging met het Heiligdom van de Transcendale Kunst en waarschuwt om deze kunst niet profaan te maken. Doe deze kaartlegging niet om met de informatie wereldlijk succes na te streven.

De rituelen en meditaties hieronder beschreven zijn hoofdzakelijk gebaseerd op informatie uit Book T (Mathers) en By names and Images : Bringing the Golden Dawn to Life p. 85 tot 89 en p. 125 tot 127 (Peregrin Wildoak)

Peregrin Wildoak raadt aan om voorafgaand aan het ritueel van het kaartleggen enkele kleinere rituelen en meditaties te doen. Je kan zelf je rituelen kiezen, zolang ze maar een bepaald patroon volgen : energetische reiniging, extensie van bewustzijn, inroepen van goddelijke leiding en het koppelen van de verschillende energetische stromingen. Binnen de Golden Dawn gebruiken ze hiervoor o.a. het uitvoeren van een Kabbalistisch Kruis, een geleide meditatie om een bewustzijnsverandering te bekomen, het inroepen van de Grote Engel HRU en het verbinden van de energetische stromingen met het tarotdeck.

Het Kabbalistisch Kruis

Universal Waite Tarot

Universal Waite Tarot

Op het moment dat je een OOTK uitvoert, ben je een Magiër m/v. In het ritueel verbind je jezelf met leiding vanuit het Licht of vanuit een diepe connectie met het Ene.
Deze energie wordt in je lichaam gebracht en innerlijke gebalanceerd door gebruikt te maken van een formule.
Het toepassen van dit kleine ritueel beoogt een balans in het energetisch systeem van de subtiele lichamen, reinigt het centrale kanaal van kruin tot aan de voeten en verbindt het Licht van de Ene met het lichaam.

 • Visualiseer boven je hoofd helder wit licht. Hef je rechter hand langzaam omhoog . Stel je voor dat je het witte licht aanraakt. Visualiseer dat je een lint van wit licht naar je voorhoofd brengt. Raak je voorhoofd aan en zeg met een vibrerende stem ATEH
 • Breng je hand omlaag naar je plexus solaris. Visualiseer hoe de witte energie van voorhoofd, naar plexus solaris stroomt en vandaag omlaag naar de voeten. Zeg met vibrerende stem MALKUTH.
 • Hierdoor verbind je de energie van Kether met Malkuth en balanceer je deze extreme polariteiten
 • Raak de rechter schouder aan en vibreer VE GEBURAH
 • Raak de linker schouder aan en vibreer VE GEDULAH
 • Hierdoor verbind je de kolom van constrictie (Geburah) met die van expansie (Gedulah/Chesed)
 • Nu bedekt een kruis met witte energie je hele lichaam
 • Breng je handen samen voor je hart vibreer LE OLAM AMEN
  (betekenis : voor eeuwig en altijd, zo zal het zijn)
 • Sluit de energie in je hart, door je handen over je hart te kruisen

Verruimen van het bewustzijn

levensboom en tarotVisualiseer hoe je lichaam groeit en voorbij de bron van witte energie gaat. Je bewustzijn gaat van Malkuth naar Yesod. Als je daar aankomt, bevindt je in violet licht. Voel hoe je energie tot rust komt in deze sfeer. Je bewustzijngroet verder en je verlaat het violette licht van Yesod en komt op een pad van helder blauw licht, dat naar Tipareth leidt. Terwijl we dit pad bewandelen verandert onze energie en bewustzijn. Als je die verandering ervaart, ga je verder en zie je een helder geel-goudkleurig licht. Ga binnen in dit licht. Stabiliseer je energie en bewustzijn in deze sfeer.
Je kan nu volledig in de werkelijkheid (Malkuth) functioneren, terwijl je bewustzijn reikt tot de sfeer van Tipareth.

Het consacreren van het tarotdeck

Neem de kaarten in je linker. Neem je staf in je rechter hand en houd het over de kaarten.
Zeg : “Ik roep u in, I A O, zodat u H R U kan zenden, de grote Engel die waakt over de handelingen van deze Geheime Kennis. Zodat hij zijn hand onzichtbaar op deze geconsacreerde kaarten kan leggen. Dat we hierdoor ware kennis van verborgen dingen mogen verkrijgen, in de heerlijkheid van uw heilige Naam. Amen.”

I A O deze letters/klanken stellen Isis, Apophis, en Osiris voor, of de cyclus van leven, door en hergeboorte.
HRU is , binnen de Golden Dawn traditie,  de engel die waakt over rituelen, zoals het leggen van het Keltisch Kruis. De engel biedt bescherming en inspiratie. De oorsprong van deze engel is onduidelijk. Sommigen denken dat dit een Enochiaanse engel is; de meesten zeggen dat HRU een verwijzing is naar Horus. De zoon van Isis en Osiris, beschermer tegen het kwaad en machtige magiër.

 

Kiezen van de significator in de OOTK

Voor een overzicht alle blogberichten over de OOTK verwijs ik naar het bericht Tarot, AL wat is

The Opening of the Key is een methode om inzicht in de tarot en in jezelf te krijgen. Het is een uitgebreide legging, dat kennis over tarot, kabbalah en astrologie met elkaar combineert.
In de legging gebruik je een significator. Dit is een kaart die de vraagsteller voorstelt. Alle kaarten worden steeds in relatie tot deze persoonskaart geïnterpreteerd.

Keuze van de significator

Vooraleer je begint met de kaartlegging kies je een significator.
In de verschillende versies van de OOTK lees je telkens andere manieren om de significator te keizen.

De significator is meestal een hofkaart. Mathers raadt aan die te kiezen op basis van karakteriële kenmerken en geen rekening te houden met fysische kenmerken. Als je de persoon niet kent, dan kies je op basis van eigen inzicht/oordeel. Mathers sluit de mogelijkheid om te kiezen op basis van uiterlijke kenmerken of intuïtief inzicht niet uit !

hofkaart Koningin van Pentakels

hofkaart Koningin van Pentakels

Volgens Case gebruiken veel kaartlezers
De Magiër of De Hogepriesteres als significator.
Je kan ook een hofkaart als significator kiezen
gehuwde mannen       Koning
gehuwde vrouwen      Koningin
ongehuwde mannen   Ridder
ongehuwde vrouwen  Page
kinderen m/v               Page
Het element kies je op basis van de geboortedatum bv. iemand geboren onder het teken Waterman = luchtteken = zwaarden.
Houd geen rekening met uiterlijke kenmerken.

En wat heeft Regardie hierover te vertellen?
Hij kiest de hofkaart volgens leeftijd en het element op basis van uiterlijke kenmerken (haarkleur, ogen, tint van de huid). Staven voor vrouwen met een lichte tint of rode haren. Bekers voor matig licht getinte personen, Zwaarden voor matig donkere types en Pentakels voor zeer donkere personen.
Hij vermeldt ook een niet-Golden Dawn methode (die hij van een kinderoppas leerde!?). Zij koos de significator op basis van de geboortedatum.
Op basis hiervan bepaalde ze het zonneteken van de vraagsteller.
Voorbeeld : astrologisch gezien is Schorpioen een waterteken = bekers.
Ze telde de getallen van de geboortedatum op en reduceerde dit tot een getal tussen 2 en 10 (de Azen werden niet gekozen).
Iemand geboren op 17 november 1907, heeft dus als significator Bekers 9.
En wat als je geen informatie hebt over de vraagsteller (uiterlijke kenmerken, geboortedatum) ?
Denk aan die persoon, deel het deck en kies de significator op basis van het element van de kaart die voor je ligt.

In de meeste artikels over de OOTK en in de meeste boeken waarin de methode wordt beschreven, zal je merken dat men de methode van Regardie naar voor schuift. Het gebruik van een hofkaart volgens leeftijd en het element op basis van uiterlijke kenmerken.  Ik verkies het gebruik van een hofkaart gebaseerd op karakteriële kenmerken of  rekening houdend met de geboortedatum.

Zijn er nog andere manieren om de significator te kiezen? Natuurlijk!
In de tarot zijn er geen regels, enkel suggesties!
Doet men de OOTK soms zonder significator? Ik heb daar al voorbeelden van gezien o.a. van Paul Hughes-Barlow. Toch denk ik dat het gebruiken van een significator een typerend kenmerk is van deze legging.
Niet gewoon om met een significator te werken? Probeer het uit!
Bv. in de legging Het Keltisch Kruis